Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Τσάρλς Μπουκόφσκι: Ένας σύγχρονος Διογένης
του Γιώργου Φλώκα

Ο Σαρτρ και ο Ζενέ τον χαρακτήρισαν ”Ο μεγαλύτερος ποιητής της Αμερικής” και το περιοδικό ΤΙΜΕ, ”δαφνοστεφανωμένο ποιητή της αμερικανικής χαμοζωής”.

Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τον κυνισμό του, τις απόψεις του για τις γυναίκες, τον απόλυτο μηδενισμό του, την αμεσότητα στη σκέψη και στα γραπτά του, αλλά και την αγάπη του για τη μποέμικη ζωή και το πιοτό.

Τα έργα του αποτυπώνουν γλαφυρά μια αντρική φαντασίωση: τον αθεράπευτο και ακατάστατο εργένη, τον αντικοινωνικό, που σε τελική ανάλυση όμως ήταν ή τουλάχιστον ένιωθε εντελώς ελεύθερος.

Ο Χένρι Τσινάσκι αποτέλεσε το alter ego του Μπουκόφσκι, τον ήρωα των βιβλίων του που, κάνοντας διάφορες δουλειές, αναζητά τα πραγματικά του ενδιαφέροντα: αλκοόλ, γυναίκες και γράψιμο.

Η ζωή του
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι γεννήθηκε στο Άντερναχ της Γερμανίας το 1920, μεγάλωσε όμως στο Λος Άντζελες όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς του όταν ήταν ακόμη δυο ετών.

Άρχισε να γράφει πολύ νωρίς, δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα σε ηλικία 35 ετών και από τότε έχει εκδώσει περισσότερα από 15 βιβλία με ποιήματα και πεζά.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Χάινριχ Καρλ Μπουκόφσκι αλλά οι γονείς του τον φώναζαν Χένρι (εξ ου και ο ήρωάς του, Χένρι Τσινάσκι) για να ακούγεται πιο αμερικάνικο.Τη ζωή του Μπουκόφσκι τη βρίσκω γοητευτική. Στη συνείδησή μου οπωσδήποτε δεν αποτελεί υπόδειγμα τρόπου ζωής όμως, όπως και να έχει, προκαλεί ενδιαφέρον.

Ανέκαθεν με ενοχλούσαν οι δήθεν. Αυτοί που προσπαθούσαν να καθοριστούν μέσα από ένα τρόπο ζωής που δεν τους πάει. Όταν κάποιος είναι αλκοολικός δε σημαίνει ότι αυτομάτως γίνεται και καλλιτέχνης. Όταν κάποιος είναι καλλιτέχνης δε σημαίνει ότι θα πρέπει να πίνει μέχρι να λιώσει προκειμένου να υποστηρίζει την περσόνα που καλλιεργεί. Παρατηρώ ότι οι περισσότεροι τύποι που το παίζουν "ελεύθεροι" δεν είναι γιατί, στην ουσία, είναι σκλάβοι του εαυτού που θα ήθελαν να είναι και τον οποίο πασχίζουν να χτίσουν. Σα μια γυναίκα που αλλάζει συχνά εραστή. Θα πρέπει να το κάνει επειδή της αρέσει και μόνο γι’ αυτό, όχι επειδή έτσι θα είναι άνετη και αδέσμευτη ή θα συντηρεί την εικόνα της απελευθερωμένης. Αν δεν είναι αυθεντικό το συναίσθημα σύντομα καταπνίγεται από τα παράγωγα συναισθήματα των τύψεων απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.

Ο Μπουκόφσκι μάλλον δεν ανήκει στην κατηγορία που περιγράφεται παραπάνω. Ο άνθρωπος απλά ήταν έτσι κι αν η πένα του δεν ήταν δημιουργική πιθανότατα θα ζούσε από την πρόνοια χωρίς κανείς να τον αναγνωρίζει - αν και η αναγνώριση ήρθε όπως το συνηθίζει, με καθυστέρηση. Μπορούμε όμως να δεχτούμε ότι το πάθος του για το γράψιμο ήταν εφάμιλλο αυτού για το ποτό ή για τις γυναίκες. Οπότε ήταν ένας συγγραφέας που έγραφε για όσα τον ενδιέφεραν και ζούσε σύμφωνα με αυτά που έγραφε. Αυτό ήταν αυθεντικό γιατί ήταν έτσι. Δεν άλλαξε τρόπο ζωής για να προσαρμοστεί στα γραπτά του ούτε προσπάθησε να γράψει για θέματα έξω από αυτά που ήξερε ότι θα μπορούσε να χειριστεί.

Charles Bukowski - Born into this από tvxorissinora

Δεν υπάρχουν σχόλια: